Çocuk bu dönemde benmerkezci düşüncenin etkisinden kurtulmaya başlar ve mantıksal düşünmeler gerçekleşir. Bu dönemde problemlerin çözülmesi için somut nesnelere bağlantılı olması gerekir.
Odaktan Uzaklaşma: Çocuk eskisi gibi olayların sadece bir özelliğine takılmaz artık olayların birçok özelliğini göz önüne alabilir. Bu durum çocuğun odaktan uzaklaştığını gösterir.
Korunumu Kazanma: Çocuğun nesnelerin biçimi veya konumu değiştiğinde nesnelerin aynı kalacağını bilmesidir. Madde korunumu, uzunluk korunumu, sayı korunumu, ağırlık korunumu, hacim korunumu, alan korunumu çocukların ilerleyen yaşlarına göre kazandığı korunum türleridir. Korunum için mantık yürütmenin 3 önemli öğesinin kazanılmış olması gerekmektedir. Bunlar;
- Ayniyet Özdeşlik: Maddeye bir şey eklenip çıkartılmadığı sürece maddenin miktarının aynı kaldığını bilmesidir.
- Ödünleme (Telafi): Bir maddenin bir boyutundaki değişikliğin diğer boyutlarında da bir değişikliğe sebep olacağını bilmesidir.
- Dönüşebilirlik (Dönüşümsel Düşünme): Nesnenin görüntüsünde bir değişiklik yapıldığında tekrardan eski haline dönüşebileceğinin bilinmesidir.
Tersine Çevirebilme: Bir işlemi tersine çevirdiğinde sonucun değişmeyeceğinin bilinmesidir. Örnek: Matematikte sağlama işlemi. Bir çocuğun okula giderken izlediği yoldan tekrardan eve dönmesi gibi.
Geçişlilik: Nesnelerin ilişkilerini göz önüne alarak yeni bir ilişki oluşturması geçişliliktir. Örnek: x < y, y < z ise x < z ilişkisini çıkarması geçişliliktir.
Çıkarsanmış Gerçeklik: Ayırt etmedir. Nesnelerin şimdiki durumlarının üzerinde odaklaşıp daha önceki görünümlerini göz önüne alarak nesnenin gerçekten doğru olup olmadığını bulurlar. Bu duruma çıkarsanmış gerçeklik denir. Örnek: Daha önceden kendine orijinal bir ayakkabı alan bir çocuk daha sonradan o ayakkabıdan gördüğünde bunun orijinal olup olmadığını anlamasıdır.
Sıralama ve Sınıflama: Sıralama yeteneğini çocuk bu dönemde kazanmıştır. Sayıları sıralayabilir veya çubukları uzunluklarına göre sıralayabilir. Birden fazla özelliğine göre nesneleri sınıflandırabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder